Advocaatje met Slagroom

Advocaatje met Slagroom
06-05-2021 21:11

Kan je minder gaan werken? Dan kan je goed doorbewegen”.  Met een serieus gezicht wordt deze vraag aan mij gesteld door mijn huisarts. Ik weet even niet wat te zeggen.

In de loop der jaren heb ik heel wat opmerkingen en vooroordelen gehoord.  Van pondjes gaan door mondjes, het komt allemaal door je gewicht, tot deze laatste: ” kan je niet minder werken, dan kan je goed doorbewegen”. Soms moet ik lachen om de opmerkingen, veel vaker doen ze mij pijn. Hoe vaak ik heb gehoord wat ik allemaal MOET doen. Alsof ik met het dikker worden, minder goed zelf kan denken en beslissen. Begrijp mij goed, ik wil niet klagen of zielig doen.  Ik ga ervan uit dat iedereen positieve intenties heeft. Neemt niet weg dat ook deze goede bedoelingen soms pijn kunnen doen.

 

Advocaat met Slagroom

 

In het boek “ Vet Belangrijk” van Liesbeth van Rossum, lees ik dat er diverse oorzaken zijn die bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Een daarvan is leefstijl. Andere oorzaken liggen bijvoorbeeld op  hormonaal, genetisch vlak of hebben te maken met medicatie gebruik.  Er zijn diverse medicatie soorten die invloed hebben op de stofwisseling en je metabolisme ernstig vertragen. Dikker worden en vervolgens overgewicht ontwikkelen kan een van de gevolgen zijn. Helaas is dat bij mij het geval. Wellicht in combinatie met een tikkeltje genetische aanleg.

 

Mijn vaders familie is wat klein van stuk en heeft de neiging om enkele kilootjes te zwaar te zijn. Ik kan mij mijn ooms, tantes en oma nog goed voor de geest halen. Gezellige gezette mensen die graag een advocaatje met slagroom lustten.  Als kind vond ik dat zo vies ! Onlangs was ik in Zuid-Limburg en wat kreeg ik bij de koffie ? Juist  ja, een advocaatje met slagroom.  Een piepkleintje maar hoor! En wat smaakte het lekker.  Ik zie mijn ooms, tantes en oma weer zitten aan de eettafel van mijn oma. Perzisch tapijt op de tafel, begonia’s voor het raam en iedereen druk pratend. Advocaat op tafel en later op de dag kwam daar sherry of jonge jenever bij.  Mooie oude herinneringen. 

 

Helaas heb ik waarschijnlijk wat van de genen van mijn vaders familie cadeau gekregen.

 

Een zaterdags gebakje

 

Ik vraag mij wel eens af of die generatie ook zo bezig was met hun figuur, gewicht en bewegen. Telden zij toen ook al de stappen die zij maakten? Wisten zij dat 10.000 stappen de norm was? Of liepen zij die sowieso wel omdat er geen auto was, waardoor er gewoonweg meer gelopen werd. Naar de winkels? Dat ging lopend. Op bezoek bij iemand?  Dat ging lopend of met de fiets. Als het heel slecht weer was, werd de bus genomen. Er werd, in mijn familie zeker, veel lichamelijk werk verricht.

 

Wisten zij iets over koolhydraten en hoe ongezond snelle koolhydraten kunnen zijn? Mijn moeder kookt tot op de dag van vandaag de Hollandse pot: aardappelen, groenten, een stukje vlees en een bakje vla na. Doordeweeks wordt er nauwelijks chips, nootjes of gebak gegeten. Wel een koekje bij de koffie.  Op zaterdag kocht mijn moeder vroeger gebakjes om 's avonds bij de televisie op te eten. Daarna kwam er een bakje chips op tafel en misschien wat limonade.

 

Ik heb daar goede herinneringen aan. Als kind wist ik niet beter, gebak, chips en limonade waren voor het weekend en feestdagen. Hoe anders is het tegenwoordig: we gaan van borrel naar borrel, kaasplankje erbij. Terrassen is een werkwoord geworden. Ik doe er graag aan mee en geniet ervan! 

Ook mijn ouders zijn met de tijd meegegaan en pasta’s, rijst, zoutjes en nootjes zijn de deur binnen gekomen. Maar wel nog steeds met mate.

 

Dik is niet Dom

 

Terug naar het begin en de opmerkingen die er gemaakt worden.  Ik wil graag een pleidooi doen:

                                                           

lieve professionals, vrienden, familie, buren en landgenoten!

Wees je bewust van je eigen beelden en oordelen, stel je open op en vraag! Vraag wie de mens is die tegenover je zit, wat hij/zij denkt en voelt.  Wees oprecht geïnteresseerd en laat je vooroordelen los. Want Dik is niet lui! Dik is niet altijd te veel en ongezond eten en Dik is zeker niet Dom!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reacties  0 reacties reageren

AFVALLEN MET JE HELM OP

afvallen zonder helm op
afvallen zonder helm op
25-04-2021 13:56

Mijn telefoon gaat, een face time gesprek komt binnen. Op mijn scherm verschijnt een foto van een man met een helm op. Hè ken ik die? Mafketel, denk ik en druk hem weg. Rare mensen heb je op de wereld, gaat door mij heen, telefoonnummers afzoeken op internet en gaan bellen. En ja dat kan bij mij, ik sta met naam en toenaam op mijn website www.ellisenco.nl. Een minuut later gaat mijn telefoon met hetzelfde nummer. Enigszins nerveus neem ik op. “ ja hallo”, zeg ik. “ He  hallo” , hoor ik jolig aan de andere kant. “ Ja? “ zeg ik opnieuw aarzelend en argwanend, “ met wie spreek ik?” Je spreekt met de fysio voor het leefstijl programma. Je legde net op hè ? Ja dat snap ik, komt vast door mijn foto hè ?  Grappige foto hè , was met carnaval genomen. Ja, niet heel professioneel “ en zo ratelt hij door. Leuke vrolijke stem. Helaas maakt hij niet echt contact. Hij ratelt nog even door over over hun leefstijl programma en hoe geweldig het in elkaar zit.  Als ik er tussen probeer te komen met mijn vragen, is daar direct zijn overvrolijke en overpositieve houding weer,  joh dat gaat ons lukken met nadruk op ons…

 

Rotterdams dialect

 

Ik ben onderweg in mijn fiat 500.  Mijn trots! Mijn eigen dopje die voelt alsof ik in een vrachtwagen rijd. Hoog kijkend op de weg en een breed raam geven mij het gevoel dat ik in een enorme auto rijd. Elke keer als ik uitstap zie ik weer hoe klein maar oh zo mooi deze auto is. 

Op weg in mijn fiatje dus , naar mijn afspraak met het centrum voor gezond gewicht in Rotterdam. Ik heb lang gewacht op deze afspraak en kijk er erg naar uit. Niet te veel verwachten,  zeg ik steeds tegen mijzelf om niet teleurgesteld te worden.  Ik verwacht een klein ziekenhuis, een soort dependance van het Erasmus MC.  Verwonderd kijk ik rond.  Zo klein is het niet.  Integendeel, wat een bedrijvigheid, veel kleine winkeltjes in een grote hal. Ik houd van het Rotterdamse dialect. De 010 mentaliteit spreekt mij aan. Niet lullen maar poetsen. Een stad waar hard gewerkt wordt en dat is merkbaar en zichtbaar.

Ik ben te vroeg en verschans mij in de grote hal met een cappuccino en observeer wat er zoal om mij heen gebeurt en geniet van dat heerlijke dialect.

 

Gezonde leefstijl

 

Helder en duidelijk is de interniste: “ Er is een grote kans dat je binnen vijf jaar na de gastric bypass weer dik bent door je aandoeningen”.  Hè , hè  daar is eindelijk een duidelijk antwoord op de vraag die ik al jaren stel en geen antwoord op krijg. Nou ja behalve die keer dat ik bij de voorlichting zat voor de gastric bypass en ik deze vraag stelde aan de chirurg . Zijn reactie was “ daar heb je er weer zo een die denkt dat ze dik wordt van medicatie. Nou elk pondje gaat door het mondje”. Ik viel stil..

Blij ben ik met het gesprek met deze interniste. Haar heldere en duidelijke uitleg. Ik voel mij gehoord en serieus  genomen in mijn verhaal. Geen uitspraken over pondjes die door mondjes gaan, nee helder en duidelijk, relatie leggend en constructief. Haar advies is een gecombineerde leefstijl interventie samen met medicatie die zij voorschrijven om het afvallen te ondersteunen. 

 

Ik lees op internet : een gecombineerde leefstijlinterventie of GLI zoals men populair zegt, is een programma van twee jaar waar je begeleid wordt in gezonde voeding, bewegen met als doel een blijvende gedragsverandering en daarmee een veranderende leefstijl. 

Wauw, dat klinkt goed! Een mooi omschrijving met een prachtig doel. En daar komt weer dat stemmetje die zegt,  je weet toch best veel van gezonde voeding? Je eet best gezond, bewegen doe je toch ook? Ja,  zeg ik tegen mijn ondermijner, ja dat klopt,  dat doe ik allemaal. Betekent dat dan dat er niets meer te leren of te veranderen valt?  NEE!!

Alles in mij zegt “ dat ga ik doen!!”  ook al denk ik het een en ander te weten over voeding,  ik ga het doen! Niet proberen maar doen!

 

En zo had ik die fysio met zijn helm op aan de telefoon.   Ik zoek nog even door..

reacties  0 reacties reageren

Algoritmes?? Kan je dat eten?

trots
trots
17-04-2021 21:11

Daar zit ik bij de diëtiste ter voorbereiding op een leven met een gastric bypass. Na zoveel jaren gedieet te hebben en nauwelijks resultaat geboekt te hebben, sta ik op de wachtlijst voor een gastric bypass operatie.

Haar opmerking raakt mij diep: “ oh jee, zoveel eet je helemaal niet.. Ik hoop dat een gastric bypass je dat gaat brengen wat je hoopt en je gaat afvallen.”

En daar zit nu de kern van mijn probleem. Ik eet al jaren gezond genoeg en heb geen overmatige calorie inname, geen eetbuien, ben geen binge eater, en al dat zo meer..

Tuurlijk alles kan beter.  Zo zit ik in elkaar. Bij alles wat ik doe, denk ik,  het kan altijd beter. Het is mijn manier om mij te blijven uitdagen, om te blijven leren, om mijzelf te blijven ontwikkelen. Dus ook bij het eten: ja het kan altijd beter.   Deze operatie blijft voor mij Russische Roulette. 

 

Algoritmes

 

Ik speur geregeld het internet af. Zoektermen als Gastric Bypass en medicatiegebruik worden vaak ingetikt. Naast zinnige en onzinnige sites ( niemand weet het antwoord), schieten allerlei frisse jonge meiden voorbij.  Lang leve de algoritmes! Meiden die slank en strak in het vel zitten, dieet goeroe zijn en op hun site allerlei beloftes doen. Binnen een maand vijf kilo afgevallen, door gewoon of gewoon te eten. Op Instagram staan deze meiden geregeld met een glas wijn, bier en een borrel hapje op de foto want afvallen is leuk en je kan  alles blijven eten.  Weer anderen roepen dat zij diëten op maat aanbieden door middel van een bloedanalyse. Die triggert mij. Jaren terug bij Dokters van Morgen , werd een onderzoek besproken waar je op basis van je DNA een op maat gemaakt voedingsadvies krijgt. Dat is wat ik wil!!  Ik heb destijds het internet afgezocht naar het Amerikaanse bedrijf en gevonden. Helaas waren deze kits alleen nog in Amerika beschikbaar. Ik heb zelfs de Nederlandse onderzoeker gemaild. Tot mijn positieve verbazing krijg ik antwoord van haar terug. Helaas zijn dergelijke onderzoeken nog niet voor de Nederlandse markt beschikbaar.

 

Levend Bloed

 

Een dieet op basis van mijn bloed triggert mij dus. Ik maak een afspraak voor een intake gesprek en er wordt bloed geprikt.  Ik kan bijna niet wachten op de uitslag. Misschien ligt hier wel de oplossing. Na een paar weken wachten,  is daar dan het lang verwachte resultaat. Ten points? of is het douze points? Helaas het blijkt zero points.. Verbaasd was ik over de uitslag en herkende mijzelf er niet in. Omdat ik zo graag het toverstokje wil vinden, ben ik niet kritisch geweest tijdens de intake . Ik heb onvoldoende gevraagd wat het  bloedonderzoek inhoudt. Want wat blijkt, het is een levend bloed analyse. Een bloed onderzoek in het alternatieve circuit zonder enige wetenschappelijk basis.  Ik veroordeel het niet, het past niet bij mij.  Omdat ik niet teveel in discussie wil met de diëtiste -als je dat wel doet, kan je namelijk niet accepteren wat de uitslag is en ben je alleen maar in verzet en in de ontkenning- ga ik toch maar braaf aan de slag met de adviezen. Vier maanden later, ben ik een lege portemonnee rijker, en 2 kilo lichter. 

 

Body Positivity

 

My best friend google,  geeft op een van mijn zoektochten, het advies om eens naar body positivity te kijken. Niet zo'n slecht idee voor iemand die vooral een fan is van body negativity.  Een mooie gedachte: accepteer jezelf zoals je bent met je lijf wat je hebt.

Bijna iedereen heeft wel opmerkingen over zijn lijf. De een vind zich zelf te dun, de ander vind dat ie te weinig billen heeft, weer een ander wil meer borsten of een gespierde torso. Ik wil weer een slank lijf! Past deze visie bij mij? In zeker op zicht wel,  want discriminatie omdat je dik bent bij een sollicitatie of dat mensen niet naast je willen zitten in de bus, of dat de stoelen klem blijven zitten als je opstaat, is niet fijn en mag zeker niet gebeuren.  Ik heb tot nu toe weinig gemerkt van discriminatie op basis van mijn gewicht. Misschien omdat ik er zelf open over ben? Ik heb de indruk dat er echt niet alleen gekeken wordt naar mijn figuur maar ook wat ik te bieden heb aan kennis en kunde …. Hoop ik..

 

Mijn body negativity roept veel op bij anderen. Opmerkingen als je ziet er toch goed uit

( gelukkig wel), je kleedt je toch altijd heel leuk ( waarom niet?) joh zo erg is het niet..( hoe erg is het dan wel?) komen op mij af.

Ik roep het zelf op want mensen willen graag redderen en misschien wil ik stiekum wel geredderd worden….

reacties  0 reacties reageren