INTERVIEW TRAINING

foto: Henk Harding
foto: Henk Harding

Op 3 en 6 mei j.l heb ik een interview training gevolgd bij Frenk van der Linden, georganiseerd door Character training van Henk Harding. Twee dagen rondlopen op het mediapark met als slotstuk een interview met Anita Witzier.  Ik heb er veel van geleerd. Met mijn ruim 30 jaar ervaring als coach ben ik zeker gewend om vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn, vragen stellen als interviewer is wel iets anders. Het gaat hier niet alleen om informatie verzamelen maar ook om nieuwswaardig te zijn en interessant voor de luisteraar.

En ondanks dat ik mij daar zeer bewust van was, hoorde ik mij bij het terugkijken tot twee keer toe zeggen " wat heb je nodig".... De ultieme coachvraag.

Ik noem mijzelf de coachende interviewer.  Dank Frenk en Henk voor de inspirerende trainingsdagen

 

Wil jij ook geinterviewd worden om jouw levensverhaal op te laten tekenen?  Neem dan een kijkje onder mijn aanbod " schrijver".

Op dit moment ben ik een tweede boek aan het schrijven over jonge mensen met dementie. Denk jij hier een bijdrage aan toe te kunnen voegen? Neem dan gerust contact met mij op.

 

MENSEN MET LEF

MENSEN MET LEF

In januari 2024 is mijn boek "Mensen met Lef, verhalen over levend verlies en veerkracht" verschenen bij uitgeverij Garant. 

Het boek is een bundeling van de levensverhalen van mensen die geconfronteerd zijn met levend verlies in hun leven door een chronische aandoening.

 

 "Geconfronteerd worden met levend verlies door een chronische aandoening kan tot grote veranderingen in het leven leiden. Manu Keirse, Emeritus hoogleraar op het gebied van rouw en verlies, heeft het begrip levend verlies geïntroduceerd en omschreven als het rouwen om verwachtingen die zijn veranderd door beperkingen en ziekte, en hoe dit voortdurende rouwproces een unieke uitdaging vormt voor degenen die ermee worden geconfronteerd.

 

Ellis Middelhuis, kreeg te maken met verlies in haar leven en onderzoekt in dit boek of anderen soortgelijke ervaringen hebben. Het boek bestaat uit verhalen van mensen die te maken kregen met een chronische aandoening en de impact ervan op hun leven. In de verhalen komen de verschillende facetten van levend verlies aan bod: van emoties van boosheid en verdriet tot machteloosheid en schuldgevoel, die vaak gepaard gaan met rouwen.

 

Niet alleen de mensen zelf komen aan het woord, ook ervaringen van naastbetrokkenen zijn opgenomen in het boek. Zij vertellen over de impact van chronische aandoeningen op hen, in hoe ook zij hun eigen toekomstverwachtingen moeten heroverwegen en aanpassen vanwege de ziekte van hun geliefden.

 

Mensen met Lef, verhalen over levend verlies en veerkracht,  is een boek dat de vele facetten van levend verlies onderzoekt en een boodschap van hoop en veerkracht brengt voor iedereen die ermee te maken heeft. Het is een boek over troost en begrip voor degenen die rouwen om wat ooit was en niet meer terugkomt".

Het boek is te bestellen via  www.bol.com/nl/p/mensen-met-lef of de plaatselijke boekhandel.

 

 

MENSEN MET LEF IN HET HAARLEMS DAGBLAD

MENSEN MET LEF IN HET HAARLEMS DAGBLAD

REACTIE VAN N.

REACTIE VAN N.

Een reactie van N. Zij staat met haar verhaal in mijn boek. Ik ben geraakt door haar feedback op mijn boek.
De verkoop gaat hard, het boek is te bestellen via de plaatselijke boekhandel en via www.bol.com 
Ik ben benieuwd naar jullie reactie als je het boek gelezen hebt.


Lieve Ellis.
Ja ik moest er even voor gaan zitten en bijkomen na het uitpakken van de grote enveloppe. Wat een prachtig handzaam boekwerk!
Het nodigde meteen uit om te gaan lezen. En dan zijn het voorwoord van Manu Keisre en jouw inleiding al zo treffend dat het als een (mentale) aardbeving bij mij binnen kwam! Alsof het voor mij persoonlijk geschreven was.
Wat is er in mijn afgelopen levensjaren gebeurd en waarom ben ik op dit moment gekomen waar ik nu ben met alle geestelijke en lichamelijke ups en downs? Het antwoord las ik zwart op wit :
LEVEND VERLIES….. een aaneenschakeling van gebeurtenissen die geen tijd kregen om het verlies te voelen, te begrijpen en ermee te leren omgaan.
Maar ook diep van binnen de VEERKRACHT om weer kleine plannetjes te maken voor de tijd daarna ….

lieve Ellis, veel dank voor je interview van destijds en de verzameling van verhalen van de overige ‘collega’s met lef’.
Jouw boek verdient een wijde verspreiding, ik ga daar zeker aan meewerken.
Liefs N.

BOEKPRESENTATIE SAMEN MET FRENK VAN DER LINDEN

BOEKPRESENTATIE SAMEN MET FRENK VAN DER LINDEN

Op 5 april had ik samen met Frenk van der Linden een boekpresentatie bij Boekhandel Blokker te Heemstede.  We zijn samen in gesprek gegaan over onze boeken. Frenk heeft het boek " Hoe besta ik na" geschreven. Het werd een mooie middag over rouw en verlies waarin ook mensen uit de zaal hun ervaringen konden delen.

REVIEW BOEK "MENSEN MET LEF" DOOR MANTELZORG.NL

REVIEW BOEK "MENSEN MET LEF" DOOR MANTELZORG.NL

Wat betekent het als je te maken krijgt met Levend verlies? Ellis Middelhuis kreeg zelf te maken met verlies en onderzocht soortgelijke verlies ervaringen. In het boek staan indrukwekkende verhalen van mensen die vanwege een chronische aandoening te maken krijgen met Levend Verlies, evenals hun naasten. Een term die Manu Keirse, emeritus hoogleraar op het gebied van Rouw en verlies, Levend verlies noemt. Rouw wat een leven lang duurt, ook wel chronisch rouw genoemd.

Na het voorwoord van Manu Keirse volgt een korte theoretische beschouwing over Levend Verlies van Joke Schippers, rouw en verliesdeskundige. Hierna volgen indrukwekkende levensverhalen van mensen die te maken krijgen met een chronische aandoening, waardoor hun leven drastisch veranderd. Men rouwt om wat ooit was en niet meer terugkomt.

De rode draad van alle verhalen is de kracht die men moet (her)vinden om met een chronische aandoeding, opnieuw het leven vorm te geven. Je leest hoe men voortdurend pendelt tussen verdriet en herstel, leven en overleven en kwetsbaarheid en kracht.

De titel ‘Mensen met lef, verhalen over Levend Verlies en veerkracht’ doet vermoeden dat er meer diversiteit van Levend Verlies in het boek staan. Levend Verlies komt immers ook voor bij zorg intensieve gezinnen die te maken krijgen met een kind met een beperking, of een scheiding, ongewenst kinderloos, het leven met een partner met een verslaving, een uithuisplaatsing etc. Het boek beperkt zich echter tot levend verlies door een chronische aandoening, waarin als belangrijke toevoeging ook de partners (mantelzorgers) aan bod komen. Ook zij ervaren Levend Verlies om het leven met hun geliefde dat anders verloopt dan verwacht. Het boek brengt hoop en is inspirerend vanwege de prachtige inzichten uit de levensverhalen. “

 

Stephanie van Witzenburg
(Rouw en verliesbegeleider & mantelzorger)