BURO ELLIS&CO

BEGELEIDING BIJ LEVEND VERLIES

foto: Ellis Middelhuis
foto: Ellis Middelhuis

STA STIL BIJ JE VERLIES 

 

Het lastige van emoties is dat je er niet zomaar van kan weglopen.  Ze blijven terugkomen en aandacht vragen, totdat jij er naar gaat luisteren Luisteren naar je emoties is makkelijker gezegd dan gedaan. Want we zijn allemaal geneigd onze emoties te onderdrukken. Voelen we verdriet, dan doen we van alles om dat weg te stoppen: we zoeken afleiding of beuren onszelf op.

Wat werkt wel? De enige manier is leren hoe je ruimte maakt voor je pijn. Dat klinkt misschien wat vaag, maar het gaat om stilstaan bij je verlies en je verdriet toelaten, verduren en accepteren. Sta eens stil bij alles wat er veranderd is in je leven. Van welke illusies en dromen heb je afscheid genomen? Wat heb je verloren? Wie ben je kwijtgeraakt, wat is er veranderd aan je relaties?  Wat is er veranderd aan je werk, je financiën? En – misschien wel het allerbelangrijkste – praat erover. Want de steun van anderen is onmisbaar. Van familieleden, vrienden maar bijvoorbeeld ook van andere ouders in een vergelijkbare situatie. Het biedt veel troost als je je verdriet kunt delen en er erkenning voor krijgt.

 

VERLIESBEGELEIDING

Over het algemeen kom je er met steun van familie en vrienden goed doorheen. Soms is dit echter niet het geval en kan coaching bij levend verlies een goede ondersteuning bieden.

Het verwerken van gevoelens van levend verlies is vaak een ingewikeld proces. Je kan je er alleen in voelen. Begeleiding geeft je ondersteuning, duidelijkheid en inzicht.  Verliesbegeleiding is een speciale vorm van coaching. Rouw door levend verlies is weliswaar geen ziekte maar je kunt wel ziek worden door verlies. Coaching bij levend verlies  kan het verlies niet wegnemen, het kan je wel ondersteunen bij het accepteren en bij een manier vinden om met het verlies om te gaan.